E-VOZILA

Ali baterija zdrži moje potrebe?

Kako daleč se običajno vozite? Povprečen Slovenec se po podatkih Statističnega urada vsak dan z avtomobilom odpravi na dobre tri poti, dolge 13 kilometrov. Če zaokrožimo, opravi torej manj kot 40 kilometrov na dan.

Električni avtomobili imajo že zdaj dovolj zmogljive baterije, da lahko z njimi opravite vse običajne poti - in še veliko več. Novi Volkswagen ID.3 - model s kapaciteto baterije 58 kWh - vas recimo popelje iz Ljubljane v Maribor in nazaj, pa v bateriji ostane energije za opravke po povratku. Doseg se razlikuje glede na številne dejavnike: način vožnje, hitrost, temperaturo ozračja, zimske ali letne gume ipd. A po uradni oceni proizvajalca lahko 80 odstotkov voznikov že z najmanj zmogljivo baterijo (45 kWh) prevozi od 230 do 330 km, z najbolj zmogljivo (77 kWh) pa od 390 do 550 km. In manjši modeli? VW e-Up (ali Škoda CITIGOe iV), na primer, bo med mestno in primestno uporabo z enim polnjenjem zlahka prevozil okoli 200 kilometrov.

Z razvojem in proizvodnjo še zmogljivejših baterij se bodo dosegi še občutno podaljševali. Pri tem so zelo dejavni tudi slovenski raziskovalci. Znanstveniki z ljubljanskega Kemijskega inštituta so na primer dosegli preboj pri povečanju zmogljivosti litij-ionskih baterij tudi do 50 odstotkov.

Kaj pa na daljših poteh, na katerih prihod na cilj z enim polnjenjem ni mogoč? Razen če so po 500 ali 1000 kilometrov dolge poti brez postanka pogost del vašega ritma, boste lahko tudi daljše razdalje že danes premagali brez prekinitev za polnjenje. In kratki postanki vsakih nekaj 100 kilometrov so tako s stališča zdravja kot varnosti zelo priporočljivi.

Ne glede na to, kateri model e-vozila izberete, bo baterija za običajne dnevne vožnje več kot zadoščala.

Zato tudi če delate daljše poti, ni težav. Število električnih polnilnic hitro raste. Volkswagnova rešitev We Charge, na primer, uporabnikom omogoča polnjenje na več kot 150 tisoč polnilnicah po vsej Evropi, tudi v Sloveniji - enako pa velja tudi za rešitve ostalih znamk koncerna Volkswagen ( Audi e-tron charging service, My Škoda Powerpass, Seat Easy Charge). Tudi hitro polnjenje na visokozmogljivih polnilnicah, posebno na avtocestah, je vse dostopnejše. Mreža Ionity, projekt, ki so ga skupaj začeli koncern Volkswagen z znamkama Audi in Porsche, BMW, Daimler in Ford, pridružili pa so se tudi drugi proizvajalci, šteje več sto visoko zmogljivih polnilnic na strateško izbranih lokacijah prometnih avtocestnih žil zahodne Evrope (z močjo kar do 350 kW). Te že danes omogočajo polnjenje baterije v času, ki je primerljiv postanku za kavo. Za 80-odstotno polnjenje na hitri polnilnici potrebujete dobre pol ure, na superhitri pa le 10 do 15 minut. Ionityjevih polnilnic je za zdaj največ v Nemčiji, v naši okolici so postavljene tudi v Italiji, Avstriji … Prva slovenska se je že leta 2019 v Ilirski Bistrici, sledili pa sta tisti v Kopru in v Smledniku (na avtocesti A2 na relaciji Ljubljana-Obrežje), kmalu prihaja Mariborska lokacija, sledila bosta še gorenjski krak avtocestnega križa in ljubljanska obvoznica. Polnjenje na teh polnilnicah je že vključeno v storitve We Charge in ostale, ki so navedene zgoraj. In v Sloveniji ? Tu lahko uporabljate (tudi brez kreditne kartice, le plačilom računa za vsa polnjenja ob koncu meseca) kar sistem MOON charge, ki ej povezan tudi z ostalimi ponudniki polnjenja v Sloveniji.

Preberite izkušnjo iz prve roke

Zgodba o družini, ki že več let brez težav uporablja e-Golfa prve generacije.

PREBERI ČLANEK

Tudi bojazen, da bi bilo polnilnico težko poiskati, je odveč. Danes lahko uporabljate aplikacije, kot je na primer We Connect ID., ki že vključuje tudi zemljevid polnilnic We Charge ali MOON charge, nova e-vozila pa tudi s pomočjo navigacije v okviru lastnega infotainment sistema opozarjajo na doseg in vam pokažejo optimalno pot do polnilnice ob vaši poti.

V resnici preprosto in cenovno ugodno polnjenje vašega električnega avtomobila ene od naših znamk potrebujete le rešitev za polnjenje blagovne znamke (Volkswagen We Charge, MyŠkoda powerpass, Audi e-tron charging card in ostale) in aplikacijo in kartico MOON charge.