Prehod na elektriko

Ali lahko postavim sončno elektrarno?

Velika večina lokacij v Sloveniji je primernih za postavitev fotovoltaičnega sistema.

Dvom, ali imate elektrarno lahko tudi pri vas doma, je najverjetneje odveč. Solarne module lahko postavite na tako rekoč vsako stavbno površino, ki jo večji del dneva obseva sončna svetloba.

  1. Najučinkovitejša je postavitev na streho, ki je največji del dneva obsijana od sonca, kar v Sloveniji pomeni, da je obrnjena na jug do jugozahod.
  2. Sončne module pa lahko vgradite tudi na fasade stavb, rastlinjake, garaže, kot strehe teras ali na tla, skratka kamor koli, kjer jih lahko doseže sončna svetloba.

Sončne celice, iz katerih je sestavljena sončna elektrarna, bodo na zelo sončen dan proizvedle več energije kot takrat, ko bodo nebo prekrivali oblaki. Ampak to ne pomeni, da na oblačen dan električne energije ne boste proizvajali, le njena količina bo ustrezno manjša. Sončna elektrarna namreč proizvaja elektriko vedno, kadar je na voljo svetloba.

Koliko plačate danes?

Osnovno pravilo se glasi: en kilovat inštalirane moči na leto proizvede približno 1000 kilovatnih ur energije pri sončnem sevanju 1000 vatov na kvadratni meter. Za Slovenijo so zbrani podatki o povprečnem sončnem sevanju med 900 in 1200 vati na kvadratni meter.

Sami lahko v prvem koraku razmisleka o domači elektrarni uporabite preprosto oceno: smiselna je, če vsak mesec za električno energijo plačujete okoli 40 evrov ali več.

Če boste imeli domačo sončno elektrarno in z njo pokrili svoje potrebe po električni energiji, bo mesečni račun za elektriko sestavljen le še iz stroška obračunske moči ter prispevka za SPTE in OVE (ta pa je vezan na priključno moč vašega električnega priključka in ga plačujete že sedaj, tudi če ne porabite nič električne energije).

V povprečju se investicija v domačo sončno elektrarno povrne v desetih do dvanajstih letih. Pri tem ne pozabite, da bo sončna elektrarna delovala vsaj trideset let.