E-VOZILA

Je nakup električnega vozila dražji?

Prepričanje, da je električni avtomobil bistveno dražji od avtomobila z bencinskim ali dizelskim motorjev, je eden najpogostejših (in zelo zmotnih) mitov o e-mobilnosti.

Volkswagnova kompaktna, a prostorna električna kombilimuzina ID.3 stane denimo enako kot primerljivo opremljena in zmogljiva različica klasičnega Golfa TDI. Toda cena se lahko še bistveno zniža. Slovenski Eko sklad za nakup električnega vozila brez emisij CO2 najbolj priljubljene kategorije vozil (M1, osebni avtomobili) prispeva 6.000 evrov nepovratne spodbude (za fizične osebe, za podjetja pa nekaj manj). Vsi pomisleki o cenovni nedostopnosti e-vozila so tako odveč.

A to še ni vse. Za nakup e-vozila lahko pridobite ugodnejše posojilo pri Eko skladu. Lahko pa tudi računate na ugodno paketno ponudbo električnega avtomobila v kombinaciji z rešitvami za polnjenje in celo pridobivanje lastne elektrike, kot jih ponuja MOON. Takšne celovite rešitve za e-mobilnost so dolgoročno najcenejše!

Za nakup električnega avtomobila najbolj priljubljene kategorije slovenski Eko sklad prispeva 6000 evrov nepovratne spodbude.

Namesto kredita Eko sklada pa se lahko odločite za financiranje Porsche Leasinga, saj tako pridete do še ugodnejše cene avtomobila. ID.3 z bonusom financiranja in z vključenim DDV tako v zadnjem četrtletju 2020 za model ID.3 1st npr. stane manj kot 35.000 EUR, brez upoštevane subvencije Eko sklada oziroma manj kot 30 tisoč evrov z upoštevano subvencijo.

Tu pa se prihranki v primerjavi s klasičnim vozilom še ne končajo. Z e-vozilom bodo stroški vožnje bistveno nižji. Nižji bodo tudi stroški servisiranja in celo uporabe; parkiranje ob polnilnih postajah je denimo zaenkrat še zastonj. Če se odločite, da boste energijo za svoj avtomobil (in dom) pridobivali sami, pa lahko računate na subvencijo tudi za lastne sončne celice.

Na račun inovacij na področju razvoja vozil in baterij bo cena električnih avtomobilov v prihodnosti zelo verjetno še nižja. A razloga, da bi zaradi cene odlašali z nakupom, ni več, še posebej, ko k ugodni ceni prištejete še nizke stroške vzdrževanja in uporabe (ki si jih lahko izračunate tukaj). Skupna cena lastništva električnega avtomobila je tako že zdaj ugodnejša kot pri klasičnem avtomobilu. Kolesje sprememb se je začelo neustavljivo vrteti, in vsako leto se več ljudi odloči za električno mobilnost.

E-vozilo se pač izplača – že danes.