E-VOZILA

Je vožnja z električnim avtomobilom enaka vožnji s »klasičnim«?

Je podobna vožnji klasičnega avtomobila s samodejnim menjalnikom - a še boljša! Električni avtomobil ni le dolgoročno cenejša in okolju prijaznejša rešitev. Vožnja z njim je korak naprej. Je varna in udobna, a tudi hitra in dinamična, ko to dovoljujejo razmere in predpisi. Čisti užitek.

Prijetne razlike v primerjavi s klasičnim avtomobilom boste opazili takoj. Ker elektromotor razvija svoj največji navor že pri prvih nekaj vrtljajih, električni avtomobili v glavnem shajajo brez sklopke in menjalnika, vsaj takega, kot ga sicer poznamo. Zamislite si torej avtomobil z avtomatskim menjalnikom, le da je ta še nadgrajen.

A zaradi odsotnosti klasične prestavne ročice ne boste prikrajšani za dinamično vožnjo. Nasprotno! Električni avtomobil največji navor doseže skoraj nemudoma, zato pospešuje hitreje. Razlike v odzivnosti avtomobila bodo očitne, tudi če vaš električni avtomobil ne bo dih jemajoči električni superšportnik, ki 100 km/h doseže v treh sekundah.

Število e-vozil v Sloveniji

2014

133

year 2014

2015

288

year 2015

2016

457

year 2016

2017

780

year 2017

2018

1309

year 2018

2019

1998

year 2019

2020

3546

year 2020

Vir podatkov: Statistični urad RS, stat.si

Pa še nekaj vas bo navdušilo: notranjost. Električni avtomobili so prostornejši, ker imajo kompaktnejši pogonski sklop in manj sestavnih delov. Prištejte še inteligentno povezljivost in najsodobnejše tehnologije, ki bodo komunicirale z vami in se prilagajale vašim željam, in dobili boste podobo mobilnosti prihodnosti.

Opazili pa boste tudi tišino. Električni avtomobili so tihi, saj ni motečega zvoka glasnega motorja z notranjim zgorevanjem. Niso pa čisto neslišni, vsaj pri najnižjih hitrostih. Zaradi varnosti morajo biti od sredine leta 2019 opremljeni s posebno tehnologijo za oddajanje zvoka v opozorilo pešcem. Ta se sproži, ko je vozilo počasnejše od 20 km/h, medtem ko trenje gum in upor vetra pri višjih hitrostih ustvarita dovolj zvoka, da je slišno in tako varno za druge udeležence v prometu.

Nekatere razlike – denimo dobro vodljivost in nizko težišče, ki ga dajejo v dno električnega avtomobila vgrajene baterije – boste začutili takoj. Enako velja za natančno in trenutno prilagajanje na ukaze s stopalke za pospeševanje, mehko speljevanje, ko je pod kolesi spolzka podlaga, pa tudi natančno krmiljenje električnega štirikolesnega pogona. Vožnja je zaradi odsotnosti menjalnika bolj zvezna in brez sunkov. 

Bolj udobna je tudi, ker noge ni treba ves čas premikati s stopalke za pospeševanje na stopalko zavore, saj električni avtomobili zaradi regeneracije (sploh, če jo nastavite na najvišjo stopnjo) že ob popolnoma popuščeni stopalki za pospeševanje zavirajo dovolj močno, da v večini situacij ni potrebno zaviranje z zavorami (razen za morebitno dokončno ustavitve, na primer pred semaforjem).

Hkrati to, da se avto polni doma čez noč (ob cenovnem prihranku in dejstvu, da denar za pogonsko energijo ostaja v domačem gospodarstvu in ne potuje v države, ki proizvajajo nafto), prinese še nekaj prednosti. Električni avtomobili namreč ne le omogočajo, da si čas odhoda nastavite vnaprej s pomočjo časovnika in vas tako počaka napolnjen in že klimatiziran avto, temveč večinoma omogočajo tudi upravljanje funkcij vozila preko aplikacije za mobilnik. To pomeni, da lahko prižgete gretje ali klimatizacijo na daljavo (in pozimi po koncu smučanja sedete v topel, poleti pa po kopanju v primerno ohlajen avto), avto lahko na daljavo odklenete in zaklenete, nastavljate nekatere funkcije in v njegovo navigacijo pošljete načrt poti …

V vožnji z e-avtomobili lahko uživate, ker …

  • pospešujejo hitreje,
  • vam ni treba prestavljati ročno,
  • vozijo tišje,
  • so v notranjosti prostornejši od klasičnih vozil.