SPLOŠNO

Kaj pa, če je elektrika, s katero polnim avto, »umazana«?

Pravilno je, da se kot uporabniki električnih avtomobilov vprašamo, od kod prihaja elektrika, ki jo uporabljamo. Pri polnjenju na polnilnih postajah lahko pri ponudniku preverite, ali zagotavlja energijo iz obnovljivih virov. Predvsem pa je pomembno, kakšna je oziroma bo energija, s katero se bo vozilo polnilo na vaši domači polnilni postaji, saj boste svoje vozilo predvidoma najpogosteje polnili tam.

V Sloveniji smo po podatkih Agencije za energijo leta 2018 proizvedli 34,5 odstotka energije iz virov, ki jih Agencija šteje med obnovljive. To pa so poleg sončnih elektrarn, elektrarn na bioplin, na lesno maso, vetrnih elektrarn in elektrarn na komunalne odpadke tudi hidroelektrarne. Spodbudno je, da delež energije iz obnovljivih virov raste iz leta v leto. Še tretjino električne energije prihaja iz NEK, in le tretjina iz termoelektrarn. Tako je slovenska elektrika v resnici dokaj čista, saj njena proizvodnja le redko povzroči za več kot 300 g CO2 za kilovatno uro. Na spletni strani www.electricitymap.org boste našli podatke v realnem času o tem, kakšna je okoljska obremenitev pri proizvodnji električne energije v evropskih državah.

Za čistost energije, ki jo uporabljate, lahko veliko naredite tudi sami. Pri ponudnikih električne energije pridobite podatke o tem, kolikšen delež je prihaja iz obnovljivih virov (in iz katerih), in se odločite za ponudnika, ki vam lahko zagotovi energijsko »najčistejši« paket - marsikateri že ponuja električno energijo, ki 100.odstotno prihaja iz obnovljivih virov.

Od svojega ponudnika električne energije lahko zahtevate dobavo električne energije iz obnovljivih virov - ali pa ga zlahka zamenjate, če te ne ponuja.

Svojo odvisnost od zunanjih virov energije in cenovnih nihanj lahko bistveno zmanjšate z lastnim fotovoltaičnim sistemom - hkrati pa boste poskrbeli, da boste večji del elektrike, ki jo potrebujete, dobili iz obnovljivega vira. Tudi če ne živite v hiši oziroma če bi želeli s sončnimi celicami opremiti svoj poslovni prostor, so rešitve na voljo. V skladu z uredbo o samooskrbi z energijo iz obnovljivih virov lahko sisteme za samooskrbo vzpostavite tudi v večstanovanjskih bivalnih in poslovnih objektih (in ne več le v enostanovanjskih stavbah). Imate možnost za kaj takega? Prepričajte se, kakšne rešitve pridejo v poštev na vaši lokaciji.