PREHOD NA ELEKTRIKO

Kje lahko polnim e-avtomobil?

Baterije lahko polnite doma, na delovnem mestu, na javnih polnilnih postajah (npr. v mestih) in na hitrih polnilnih postajah (npr. na avtocestah). Glede na to, kje prebivate in delate, kakšna je infrastruktura v vaši okolici in koliko kilometrov prevozite, boste lahko ocenili, kje boste baterije polnili najpogosteje in kaj za to potrebujete.

Za lažje načrtovanje lahko uporabite osnovno formulo: najmanj polovico polnjenj opravite doma, če se da, lahko še precej več. Od 25 do 30 odstotkov polnjenj lahko dodate na delovnem mestu – ali pa več, če je podjetje napredno in ima urejenih dovolj polnilnih mest. V mestu, v nakupovalnih središčih ali pred trgovinami polnite v petini primerov, le izjemoma (npr. 5 odstotkov) pa boste polnili na hitrih polnilnicah.

Kje bi želeli najpogosteje polniti svoj e-avtomobil? Izberite eno od možnosti.

HIŠA ALI GARAŽA
VEČSTANOVANJSKI OBJEKT
POSLOVNI OBJEKT

Odlično, da imate možnost polnjenja avtomobila doma – v hiši, pred njo ali v (dislocirani) garaži. Tako je najlažje pa tudi finančno najbolj smotrno. Kot ste vajeni zvečer priklopiti mobilni telefon in vas ta zjutraj pričaka napolnjen, lahko tudi v garaži ali pred hišo napolnite avtomobil. Tako boste imeli energije večinoma dovolj za eno- ali celo večdnevne potrebe, odvisno od količine prevoženih kilometrov.

Danes lahko sicer ponekod vidite e-avtomobil, iz katerega kabel vodi do standardne gospodinjske vtičnice (220 V). Realno je to le izhod v sili, ne pa polnilni način, ki bi si ga zares želeli, saj je takšno polnjenje prešibko in prepočasno.

Zato je smiselno razmisliti o sistemu, ki je najboljša kombinacija tehnologije, oblikovanja, funkcionalnosti in povezljivosti. Pametna polnilna postaja z močjo polnjenja npr. 11 kW omogoča okrog 5-krat hitrejše polnjenje od tistega pri gospodinjski vtičnici. Povsem prazno baterijo večine sodobnih e-avtomobilov boste tako lahko napolnili čez noč. Primerna je za uporabo v garažah, pod avtomobilskimi nadstreški ali ob odkritih parkirnih mestih, torej tudi povsem na prostem.

Takšno polnjenje pa ni samo hitrejše, varnejše in učinkovitejše (izkoristek je do 98-odstoten), ampak varnostni mehanizmi tudi poskrbijo, da postaja ne preobremeni omrežja ali povzroči izpad varovalk.

Sočasno z odločitvijo za domačo polnilno postajo se splača preveriti tudi, ali lahko elektriko pridobivate in shranjujete sami (na primer s fotovoltaičnim sistemom in hranilnikom energije).

Če stanujete v večstanovanjskem objektu in nimate lastne garaže ali parkirnega mesta, je lahko polnjenje doma izziv, posebej, če živite v večji stavbi.

Rešitve iščejo marsikje po svetu, tudi npr. v Nemčiji, kjer dve tretjini prebivalcev živita v večstanovanjskih poslopjih. Glavne težave so cena, zapletena izvedba in pravne ovire, so ugotovili v raziskavi nemškega ADAC.

Vse navedeno drži, ne pomeni pa, da gre za nerešljiv klobčič. Ko države spoznavajo pomen takšnih rešitev, bo ovir v prihodnosti vse manj.

Če gre za nekaj stanovanj in imate dovolj parkirnih mest, se splača z drugimi lastniki stanovanjskih enot v objektu dogovoriti o namestitvi sistema polnjenja. Sočasno lahko morda razmišljate tudi o celostni rešitvi, inteligentno povezani z lastnim fotovoltaičnim sistemom in hranilnikom električne energije. Ta bi lahko koristil tudi tistim brez e-avtomobila. Od leta 2019 lahko namreč tudi v večstanovanjski stavbi ali celo v naseljih skupaj pridobivate energijo iz obnovljivih virov. Tako vzpostavite sistem za samooskrbo ter morebitno presežno elektriko tudi prodajate z oddajo v omrežje. Tako pridobivate elektriko za svoja vozila in druge potrebe ter dolgoročno varčujete vsi.

V vse več podjetjih spoznavajo prednosti e-vozil. Izbirajo jih za svoje vozne parke, hkrati pa skrbijo tudi za polnjenje vozil zaposlenih. Ker dobri polnilni sistemi omogočajo optimalno polnjenje več vozil, je prvi korak, če iščete rešitev za vaše podjetje, pregled produktov in pogovor s strokovnjaki. Z dobrim sistemom imate denimo pregled nad tem, katera vozila se kdaj polnijo, kako se uporablja energija v cenejših obračunskih obdobjih in kje obstaja možnost za pridobivanje lastne energije.

Kot pri domačih polnilnicah tudi tu velja, da posebne infrastrukture oziroma prostora za instalacijo ne potrebujete. Polnilnice, ki so na voljo, so namreč primerne za uporabo v garažah, pod avtomobilskimi nadstreški ali pa ob odkritih parkirnih mestih, torej povsem na prostem. Če ima podjetje lastno parkirišče, ni treba pričakovati večjih ovir za postavitev polnilnice.

Dostop do polnjenja v podjetju je več kot dobrodošel. Če boste imeli v podjetju na voljo primerno polnilnico, bo lahko polnjenje med delom v celoti nadomestilo polnjenje doma, polnjenje ponoči pa bo zagotovilo napolnjenost baterij vašega poslovnega električnega voznega parka.

Od tega, ali lahko polnite svoj avtomobil tam, kjer je dlje časa parkiran (doma ali v službi), je odvisno, kako pogosto boste potrebovali polnilnico drugje. Razmislite tudi, koliko kilometrov sploh prevozite. Če sodite v slovensko povprečje (do 40 kilometrov na dan), bo dovolj že, če boste avtomobil polnili enkrat tedensko.

Če nimate možnosti za polnjenje doma ali v službi, je na voljo omrežje javnih polnilnic. V Sloveniji jih je že več kot 1000.

Obsežen seznam polnilnic v svoji bližini najdete tudi na spletu. Ponudniki polnilnic dajejo pregled nad razpoložljivostjo polnilnih mest, primerjate lahko cene in izbirate poslovne modele plačila –enkratno plačilo po porabi elektrike, plačilo glede na čas polnjenja, predplačniške ponudbe ali celo brezplačno polnjenje.

POLNITE KJERKOLI!

Z inovativno, priročno rešitvijo, imenovano Moon2Go, lahko polnite avtomobil praktično na vsaki klasični vtičnici, tudi gospodinjski, in to kjerkoli!

Potrebe po polnilnicah pa niso prepoznali le zgoraj našteti ponudniki. Avtomobil lahko na elektriko priključite tudi že npr. pred trgovinami in ga napolnite med nakupovanjem. Tak sistem je v tujini že precej razvit (koncern Volkswagen v Nemčiji denimo sodeluje s trgovinami IKEA in Aldi), tudi pri nas je takšnih polnilnic že nekaj. In pričakujemo jih lahko vse več.