SPLOŠNO

Naložba danes za jutri

Življenjska doba e-avtomobilov je dolga. So zanesljivi in cenejši za vzdrževanje od klasičnih. Kaj pa je z baterijo, ki je »srce« e-vozila? In kaj bo s klasičnimi vozili?

Brez skrbi! Garancija pri večini modelov pokriva brezhibno delovanje baterije v obdobju 8 let oziroma do prevoženih 160.000 kilometrov.

A testi kažejo, da bodo baterije v praksi »živele« še veliko dlje. »Naš cilj je, da bodo baterije zdržale tako dolgo kot vozilo,« pravi Frank Blome, vodja Centra za odličnost baterijskih celic koncerna Volkswagen. Baterija zlahka zdrži vsaj 1000 cilkov polnjenja, in ker z enim ciklom avto prevozi tudi preko 400 tisoč kilometrov, je jasno, da bodo baterije zlahka zdržala povprečno življenjsko dobro avtomobila, kot jo poznamo danes. Ob vse daljši življenjski dobi baterij proizvajalci poleg tega napovedujejo, da bo padla tudi cena njihove proizvodnje.

E-vozila tudi niso izpostavljena omejitvam in finančnim bremenom, ki jih bodo v prihodnje neizogibno deležni lastniki vozil z notranjim zgorevanjem. Ti bodo vse dražji zaradi intenzivnega vlaganja v tehnologije za čiščenje izpušnih in zmanjševanje izpustov, okoljskih taks in administrativnih prepovedi dostopa v urbane centre.

Z e-avtomobilom tudi niste odvisni od globalnih in lokalnih političnih ter ekonomskih dejavnikov, ki vplivajo na nihanje cen naftnih derivatov.

Z e-avtomobilom tudi niste odvisni od globalnih in lokalnih političnih ter ekonomskih dejavnikov, ki vplivajo na nihanje cen naftnih derivatov.

Najboljša dolgoročna in trajnostna naložba pa je v kombinaciji z e-avtomobilom gotovo odločitev za samozadostne rešitve, kakršna je domača polnilnica v kombinaciji s fotovoltaiko. To je smer, ki je tudi pri nas vse bolj priljubljena. Po podatkih Društva e-Mobilnost Slovenija premore takšno rešitev že več kot polovica slovenskih lastnikov e-avtomobilov.

E-vozila niso izpostavljena omejitvam in finančnim bremenom, ki jih bodo v prihodnje deležni lastniki vozil z notranjim zgorevanjem, denimo višjim osnovnim cenam pri nakupu, okoljskim taksam in prepovedim dostopa v mesta.

Vprašajte poznavalce

Kakšne so razlike v finančni strukturi nakupa in vzdrževanja »klasičnega« avtomobila in primerljivega električnega avtomobila? Kje lahko prihranite in koliko? Naj vam pomagajo strokovnjaki Porsche Finance Group Slovenia!