SPLOŠNO

Zakaj naj se ukvarjam z električno mobilnostjo?

Pri avtomobilih z motorji z notranjim zgorevanjem bomo zelo kmalu naleteli na omejitve.

  • Ker je elektrika izbira za prihodnost.
  • Ker je čistejša in cenovno predvidljivejša.
  • Ker se z njo izognete težavam, ki jih je pri bencinu ali dizlu vse več.

Z zakonodajnimi ukrepi bodo bencinski in dizelski avtomobili slej ali prej odrinjeni na stranski tir in naposled tudi na smetišče zgodovine. Tudi v strategiji Slovenije o alternativnih gorivih v prometnem sektorju je predvideno, da bo po letu 2030 v Sloveniji prepovedana prodaja vozil z emisijo CO2, ki bo višja od 50 g/km.

V številnih mestih (na primer v Oslu, Londonu, Kopenhagnu, Berlinu …) bodo zaradi zmanjševanja emisij CO2 in pritiska vozil na mestna središča avtomobilom s klasičnimi motorji dostop povsem prepovedali. V številnih državah celo načrtujejo prepoved vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem do leta 2040, najkasneje do leta 2050. Novim, čistejšim, obvladljivejšim in cenovno sprejemljivejšim rešitvam mobilnosti, od e-vozil do njihove souporabe, se ne bo mogoče izogniti.

Po letu 2030 v Sloveniji ne bo več dovoljena prva registracija avtomobilov z notranjim izgorevanjem na bencin ali dizel.*

*predvidevanje v Strategiji Slovenije o alternativnih gorivih v prometnem sektorju

A tudi če tovrstne omejitve na vaše vsakdanje poti (še) ne bodo vplivale takoj, se bodo pojavljale drugačne težave. Vprašljivo je, ali bo fosilnih goriv sploh dovolj. In če jih bo dovolj, kakšna bo njihova cena? Zaloge nafte niso neskončne, kar že spoznavajo denimo v Savdski Arabiji. V Libiji ali v Venezueli pa na črpanje nafte vplivajo nestabilne varnostne in politične razmere. Odgovor na vprašanje, od kod in po kakšni ceni bo do vas prišlo gorivo jutri, je vse težji in skrajno nepredvidljiv.

To sicer ne pomeni, da pri pridobivanju elektrike ne bo izzivov. A odgovori so bližje.
In vsaj eno je jasno: z elektriko se lahko oskrbujete tudi sami s svojim fotovoltaičnim sistemom.

V Sloveniji je povprečna osončenost (okoli 1100 kWh/m2) primerna za pridobivanje energije na večini lokacij. Nekaj višja je na Primorskem in Goriškem (nad 1300 kWh/m2) ter v severovzhodni Sloveniji in v severnem delu Dolenjske (nad 1200 kWh/m2). Podatke o osončenosti nudijo različne spletne strani, na primer tukaj.

A pomembnejša od povprečne osončenosti regije, v kateri živite, sta kraj vašega prebivališča in mikrolokacija, na kateri boste »lovili« sonce. Optimalno postavitev izberite po posvetu s strokovnjaki, ki vam bodo znali svetovati tudi glede izbire in instalacije fotovoltaične opreme.