prehod na elektriko

S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih

V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z notranjim zgorevanjem. Na Norveškem vozijo tudi električni trajekti in celo večino gradbenih del opravljajo električni stroji. Izvajalci z električno mehanizacijo imajo veliko prednost in elektrificirana gradbena podjetja že danes prevzemajo večino poslov.

Pomislite, 25-tonski stroji potrebujejo veliko električne energije. In tam, kjer delajo, ni vedno na voljo dovolj elektronov. Zato si pomagajo s hranilniki elektrike, kar omogoča, da delo ne zastaja in povzroča precej manj hrupa, pri njem pa tudi ne nastajajo škodljivi izpusti. Tudi tako se lahko uporabljajo premični hranilniki, še lažje pa je, če jih ni treba voziti naokoli.

Hranilnik za več elektrike in nižje stroške

Tudi v vašem podjetju lahko hranilnik energije pride še kako prav, in to zaradi dveh razlogov: zato, da imate sploh lahko dovolj elektrike, in tudi zato, da je račun nižji. Ena od velikih postavk na računih je obračunska priključna moč. Izračuna se na podlagi največje moči, ki ste jo vzeli iz omrežja v obračunskem obdobju. Ta strošek je seveda velik in skoraj eksponentno raste glede na moč, ki jo uporabljate. Lahko znaša tudi nekaj sto ali celo več tisoč evrov mesečno.

Prav te konice v porabi lahko občutno zmanjšate z uporabo elektrike iz hranilnika. Tako imate moči še vedno dovolj, stroški za obračunsko priključno moč pa postanejo precej nižji. Ob tem hranilnik električne energije napolnite z elektriko tedaj, ko je ta najcenejša, in jo uporabite takrat, ko je najdražja. Tudi s tem lahko veliko privarčujete. Z leti se lahko tega prihranka nabere tudi za kar lep električni avtomobil.

Velikokrat se tudi zgodi, da bi vaše podjetje želelo večjo moč, pa vam je vaš dobavitelj električne energije preprosto ne more zagotoviti. Pogosto je treba čakati zelo dolgo, tudi do nekaj let. V takih primerih je hranilnik predvsem takojšnja rešitev zagate. Jasno je, da še bolje deluje v kombinaciji s fotovoltaično elektrarno na strehi.

In da niti ne govorimo o varnosti pri morebitnih izpadih električne energije iz omrežja. Sicer so ti redki, vendar se zgodijo. S hranilnikom boste povsem varni tudi v takem primeru.

Varnost in zanesljivost

Hranilnik MOON so razvili slovenski strokovnjaki in je izdelan v TAB-u v Mežici v sodelovanju s Porsche Slovenija. Ko se je ta oziral za partnerjem za izdelavo hranilnika po vsej Evropi, ga je našel tik pred nosom, na Koroškem. V Mežici so se stoletja ukvarjali s svincem, potem cela desetletja s svinčevimi baterijami, danes pa uporabljajo najsodobnejšo baterijsko kemijo. Baterija za hranilnik je litij-železo-fosfatna (LiFePO4). Ta zmes je predvsem izredno varna in praktično ni možnosti, da bi zaradi baterije prišlo do požara. Hranilnik je modularen, kar pomeni, da se lahko v celoti prilagodi potrebam vaše organizacije, tako po kapaciteti kot izhodni moči.

Porsche Slovenija in TAB sta tako prepričana o kakovosti hranilnika, da zanj ponujata kar desetletno garancijo. Obljubljata pa tudi tri tisoč ciklov uporabe, kar pomeni, da lahko od baterije pričakujete, da vam bo služila tritisočkrat od izpraznjenosti do popolne napolnjenosti. Če imate hranilnik z zmogljivostjo 100 kilovatnih ur energije, lahko po približnem izračunu pričakujete, da ga boste uporabljali za najmanj 300.000 kilovatnih ur ali 300 megavatnih ur.

Kakovost, zanesljivost in energija se dajo izmeriti z denarjem in stroški, varnost in lepota pač ne. Pa vendarle, hranilnik MOON je poleg tega, da je dober in zanesljiv, tudi oblikovno privlačen. Popolna rešitev!